Wandelroutes

Het Reestdalpad
Speciaal voor dit wandelarrangement werden 3 dagetappes uitgestippeld van elk ongeveer 16-20 km. Ze voeren u dwars door het beekdal waarin bloemrijke weiden, oude houtwallen, essen, heide en bos elkaar afwisselen. U loopt langs de Reest, langs prachtige havezaten, boerderijen, dwars door de boswachterij en langs de diverse mystieke meertjes en vennen. De gevarieerdheid van het landschap biedt ruimte aan reeën en dassen. Drentse heideschapen en Schotse Hooglanders begrazen de heide en ook ooievaars laten zich er vaak zien.

In het filmpje hieronder krijgt u een impressie van Het Reestdal  (3 min.)
Idyllisch Reestdal

OLYMPUS DIGITAL CAMERA       vistrap

De Horstenroute – Van IJhorst naar De Stapel.
Deze route voert u langs de landgoederen Dickningen en Havixhorst. Op het landgoed Havixhorst ligt het ooievaarsbuitenstation de Lokkerij waar men zich al 25 jaar bezig houdt met de herintroductie van de ooievaar. Zelfs in de winter zult u in het Reestdal ooievaars zien omdat veel ooievaars niet meer wegtrekken. Bij de Havixhorst is een beeldentuin,(dependance van Beelden aan Zee) vrij te bezichtigen. Bij Dickninge bloeit in het voorjaar de Holwortel uitbundig in het bos waar u tussen de bloemen door wandelt. Door een gevarieerd landschap en langs oude boerenhoeven bereikt u het einde van de route bij het informatiecentrum van de Stichting het Drents Landschap bij boerderij Het Ende.

kerkplein             OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De Beekdalroute – Van De Stapel naar De Bloemberg
Het eerste deel van de route gaat door een oud cultuur- en natuurlandschap, waar hoge akkers (de Ketelberg), weitjes omzoomd door boswallen, kleine akkertjes en bosjes elkaar afwisselen. Het gebied wordt op traditionele wijze beheerd vanuit de boerderij van de Stichting Het Drentse Landschap op Rabbinge. Een bijzonderheid is dat de koeien van beheerder Gerrit Schuurhuis dagelijks naar werken van J.S. Bach luisteren. Wat verderop kunt u op de heide een flinke kudde Schoonebeker heideschapen tegenkomen. En u wandelt langs het Spookmeer, dat zijn naam dankt aan een griezelig verhaal. Een deel van de route leidt u over de oude trambaan van Meppel naar Balkbrug.

hooglander         sloot, heuvel       plas

De Zwarte Vennenroute – van De Bloemberg naar IJhorst.
Het eerste deel van deze route loopt door een gevarieerd bosgebied waar de paden zich doorheen slingeren en waar het terrein behoorlijk heuvelachtig is. In het aansluitende gebied, de Boswachterij Staphorst, wisselen heide terreinen, bos, vennen en meren elkaar af. In bepaalde vennen komt veel waterdrieblad voor, hetgeen duidt op kwelwater. Dit in tegenstelling tot de andere vennen die veelal afhankelijk zijn van regenwater. De directe omgeving is begroeid met een veenrijke dopheidevegetatie, die op hogere delen overgaat in struikheide en een open eiken-berkenbos vegetatie. Opmerkelijk is ook de aanwezigheid van veel kraaiheide.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA  poel